Kogel, Kozjek

Napoved za petek je bila sončna, ampak v popoldanskem času možnost padavin. Zaradi tega se z Denisom A. (AO TAM), že zgodaj zjutraj odpraviva v Kogel plezat Virensovo smer (IV/III, 160m). Po strmem dostopu, ki se v zgornjem delu precej vleče, prispeva do smeri okoli 9 ure. Na srečo je smer zelo logična, saj gre za skoraj najlažji prehod preko stene Kogla, kajti skozi naju je spremljala megla, ki nama je kvarila razglede na dolino Kamniške Bistrice. Smer ponudi zanimivo plezanje le v zadnjih dveh raztežajih in nekaj malega v prvem, ostalo pa je bolj položno in krušljivo.

Danes pa sva se prav tako z Denisom odpravila plezat v bližnji Kozjek, kajti časa sva imela le nekje do dveh popoldne. Kozjek je zaradi bližine (1h z avtom, ter 15min peš dostopa) primeren za takšne priložnosti, ko nimaš ravno veliko časa.  Namen sva imela splezati Staro smer, ki pa sva jo prvo zgrešila. Vstopila sva malo previsoko in tako pristala v očitno manj raziskanem svetu, kajti klina ali zanke nisva našla niti ene (ostale smeri so dobro opremljene). Ker sva bila blizu raza in je bila zato orientacija enostavna, sva se odločila splezati do vrha. Na spletu nisem našel podatkov o tej smeri, zato sva jo (vsaj dokler se ne najde kakšnih drugih informacij, če…) poimenovala kar JV raz (IV+/III, 100m). Potem sva našla tudi Staro smer (V+/V,IV, 110m), ki pa ponudi nekaj dobrega plezanja v čvrsti skali.

Zadn raztežaj Virensa
Zadn raztežaj Virensa
Abzajl nazaj v meglo
Abzajl nazaj v meglo
Kogel
Kogel
Stare Smer v Kozjeku
Stare Smer v Kozjeku
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »