Obnovitveni seminar za inštruktorje alpinizma

Danes sva se z Miranom Kakerjem – Keksom udeležila licenčnega seminarja za IA pod Prisojnikom. Zbralo se nas je okrog 60.

Najprej so nam predstavili ABS nahrbtnik za plazove. Nato smo se razdelili v skupine in na štirih deloviščih obnovili zimsko in ledno tehniko. Med novostmi, ki jih ni bilo veliko je bil morda najbolj zanimiv spust po vrvi na cepinih v vodoravni legi, ki jih nato potegneš za sabo.  Ena malenkost je nova tudi pri varovanju v snegu, za večino je bil nov tudi sidriščni vozel, ki pa ga naši tečajniki že pozanjo. Pa vodja seminarja Peter Jeromel mi (nam) je dal še koristen in učinkovit nasvet, kako si pomagaš v suhem ledu, ki noče prijeti že malo obrabljenega lednega vijaka.

V osmih urah, ki smo jih preživeli v mrazu pod slapovoma Lambado in Centralnim slapom smo obnovili naše znanje in izvedeli kako novo malenkost, ki pa utegne biti v kočljivih situacijah še kako pomembna.

Seveda mi je pogled nenehno uhajal proti Desnemu slapu, ki ga je plezalo kar nekaj navez, vsaj ena pa je bila tudi v Srednjem. Tam me zagotovo ne bi tako zeblo. Sezona plezanja zaledenelih slapov se počasi izteka. Bi se pa prihodnji teden v sredo potegnil še preko Desnega (WI4+, 150 m). Če ima kdo podobno željo, se mi naj javi do ponedeljka.

Našega početja nam niso dovolili slikati od blizu, zato le nekaj oddaljenih fotk.

lp, Cigi

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »