Pri frizerju Janezu v Pakistanu

Da na strani ne bo predolg premor.

1987 leta smo člani takratnega AO organizirali odpravo na 7788 m visok Rakapoši v Karakorumu. Bazni tabor, v katerem smo preživeli 31 dni, smo postavili ob levi moreni ledenika Yal 3600 m visoko. Zelo slabo vreme nas je pogosto prisililo, da smo ostali v njem. Razmere na gori so lepo opisali v pesmi Gulmat express Karlo in prijatelji, ko so bili zaradi ogromnih količin snega 5 dni priklenjeni v T2 (pesmico sem na tej strani že objavil).

Čas v bazi smo preganjali na vse mogoče načine. Tako je nekega dne dvakrat visoko šolo striženja uprizoril zdravnik Janez Gorjanc, ki je z njemu lastno kirurško natančnostjo opravil preizkus z odliko. Po začetnem nezaupanju je bila vrsta čakajočih vedno daljša.

V čakalnici z leve nestrpno čakajo Blondy, Zdenč, Karlo in Presta. Janez obdeluje Mirčevo goščavo, jaz pa ocenjujem njegovo mojstrstvo.

Pa še takole mimogrede. Na Rakapoši so do danes poizkusile tri slovenske odprave, a nobeni ni uspelo doseči vrha. Rakapoši tudi sicer dovoli le redkim, da se povzpnejo nanj. Odstotek uspešnih odprav je okrog 25 (na štiri odprave je uspešna le ena).

lp, Cigi

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

Zadnje novice

PLEZALCI POZOR!

Vsi kateri se odpravljate plezat v Burjakove Peči ali balvane v Toplo bodite pozorni na svoje jeklene koničke!Že drugič je bil opažen nepridiprav na delu!

Preberi več »

Plezalni tabor v Kotečniku

Ravnokar smo zaključili plezalni tabor v Kotečniku. Tabor je bil namenjen najmlajši skupini (9-10 let). 3 dni plezanja, nore igre, uživanja v naravi. 3 dni

Preberi več »