Rožica (?) v V steni Ojstrice

Vzhodna stena Ojstrice poleti ni posebno mikaven cilj, a če zgrešiš pot na Ojstrico, kot sva jo danes z Zdenčem, si na koncu še vesel, da je tam. Zato seveda, da kar dolg dostop do nje ni bil zaman. Zdenč je bil drugačnega mnenja, zato sem začel z odkrivanjem vzhodne stene sam. Danes sem prvič plezal v njej, vodnika pa nisem imel s sabo, saj sva z Zdenčem nameravala le na kondicijsko turo na Ojstrico.

Med plezanjem sem izbiral logične in za solista najlažje prehode. Ko sem doma gledal v plezalni vodnik sem videl, da bi to lahko scan0022bila prvenstvena linija. Potrdili ali ovrgli mojo domnevo bodo poznavalci vzhodne stene.

 

Rožica

Plezal 7.9.2014 Igor Radovič

Ocena: III+/II, 500 m

Opis: Smer vstopi po kaminu in  desnem žlebu v območju smeri Palouz-Tschada in od velike gredine naprej poteka med Sneguljičico in Mehovo smerjo. Ko dosežeš veliko gredino v spodnji tretjini stene, po njej prečiš vodoravno daleč v levo pod izrazit greben nad tabo (smer Pozabljene vponke). Ne na greben, temveč po žlebu naravnost navzgor (II) pod velike previse, dokler povsem na koncu na desni ne zagledaš kratkega žlebiča (III+), ki te postavi na greben na desni. Po njem le nekaj metrov nato pa levo čez rušje v skalni žleb. Po tem žlebu skoraj do konca, nato zopet  prečnica proti levi, dokler se nad tabo ne odpre  vsepovsod prehoden svet (II-III), po katerem dosežeš travnat greben, na katerem se konča tudi Sneguljčica.

Sestop: pod vršno steno se proti levi spušča velika grapa. Po njej in naprej enako kot za Sneguljičico.

014 001 002 003 004 005 006 007 010 011 012

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »