Smer Pavlija Pasterke

Po ponedeljkovem Dolgem hrbtu in četrtkovi Srednji Raduhi sem za danes načrtoval plezanje v Veliki Raduhi. Snežne razmere so se od četrtka močno poslabšale in zelo naporno, predvsem pa nevarno se bi bilo podati v Veliko Raduho, saj je sneg postal povsem razmočen. Zato sem med pristopom spremenil prvotni načrt.

Lanež je postal že kar stalnica, nekakšen rezervni cilj, ki ga vedno lahko potegnem iz rokava, kadar so v gorah slabe razmere. Med hojo proti steni sem si izbral dva prvovrstna cilja, prvi ponovitvi dveh smeri. Pričakoval sem, da bo višje v steni sneg še vedno pomrznjen.

PP rdeča, Butalska rumena
PP rdeča, Butalska rumena

Pa ni bilo tako, odjuga sega vse do vrha Laneža. Celo turo me je spremljal rahel dež, sneg ali babje pšeno, odvisno od višine, na kateri sem bil. A je bilo vseeno lepo. Dušo sem si privezal v smeri Pavlija Pasterke. Za sestop pa sem si izbral Butalsko grapo, ki je v podobnih razmerah v tem delu Laneža najprimernejša. Sneg v njej se pogosto splazi sproti, grapa pa je ozka, tako da ni velike nevarnosti plazov.

Ko sem se vračal proti drugi trikotni steni, pod katero sem pustil odvečno opremo, sem videl, da sta po mojih stopinjah stopali tudi Marta in Martina iz ravenskega kluba. Kmalu sem ju izgubil iz vidnega polja zato ne vem, ali sta zavili v Lovsko grapo, kjer sta nekaj poskušali, ali pa sta nadaljevali po Pavliju.

Med sestopom proti Bukovcu sem srečal še pet deklet in hitro se mi je posvetilo: ravnske dčve imajo plezalni tabor. Kako ponosen je lahko njihov načelnik Domc, ko ima tako četico ženskih alpinističnih duš, ki jih niti slabo vreme ne odvrne od želja po gorah. V našem klubu žal ni tako niti med večino dedcev.

Škoda, da dobre razmere niso zdržale še ta vikend. Prav privoščil jim bi. Marta in Martina sta imeli v Veliki Raduhi menda isti cilj kot jaz. A saj nam nič ne bo pobegnilo.

Igor

Jutranji pogled proti Lanežu in M Raduhi
Jutranji pogled proti Lanežu in M. ter S. Raduhi
Priprava
Priprava
Skomini
Skomini
Morda bodo pa zgoraj zrihtali, da bo letos še kaj ledu
Morda bodo pa zgoraj zrihtali, da bo letos še kaj ledu
Vstop sem si malo zabelil
Vstop sem si malo zabelil
V kaminu
V kaminu
Na polovici smeri
Na polovici smeri
Marta in Martina
Marta in Martina

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

5.431 Responses

  1. Cigi, ja, res je. Šli sva proti Veliki Raduhi, pa so bile razmere vsak korak slabše. Lanež je res dober “izhod v sili”, zato sva zavili potem tja. In seveda so naju potegnile tvoje sledi. Ježa in Barbiča pa tudi. 🙂 Šli sva tam, kot onadva, torej po Lovski, če se ne motim. Dol pa seveda po Butalski.
    Gozdna

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »