Začel sem tam, kjer sem končal

Za začetek plezarije v letu 2014 sem se zopet odpravil v domači Lanež in kar dobro izkoristil lep dan v hribih. Zaradi slabih razmer in nevarnosti plazov sem se kaki bolj imenitni turi raje odpovedal.

Danes po rdeči in črni, zadnjo soboto pa rumeni in črni
Danes po rdeči in črni, zadnjo soboto pa rumeni in črni

Po precej bolj napornem gaženju do stene kot pred štirimi dnevi, sem se najprej namenil v Grizzly Adamsa. A mi čez snežni stožec, ki se je nabral pod prvim skokom zaradi globokega udiranja ni uspelo doseči skal. Zato sem se namenil daleč proti levi in si izbral Mišino grapo. Razmere so bile malo boljše, a še vedno zelo slabe. Napredoval sem lahko le s preizkušeno tehniko  – najprej “stop” s kolenom, nato s čevljem. Držal sem se blizu skal in si pomagal tudi s cepinom in derezami. Nekajkrat sem se na ta način lahko brez ponovnega ugrezanja potegnil naprej. Tako sem premagal kaki dve tretjini smeri, nato pa sem se začel pogrezati do prsi in do tu uporabljena tehnika napredovanja je odpovedala. Ni mi preostalo drugega kot desno v povsem zasnežene skale, kjer sem na slepo pikal z derezami in cepinom, dokler nisem našel opore, na kateri sem se lahko dvignil.

Z grebena, na katerem me je obsijalo toplo sonce, sem prečil nad Detektivsko, po kateri sem sestopil že v soboto.

V Mišini sem dvakrat razmišljal o tem, da bi obrnil, a ko sem si v spomin priklical moj in Zdenčev glavni cilj za letos, sem zbral dovolj volje za nadaljevanje.

Bil je dober začetek leta.

Igor

Klasičen pogled s poti v Grohot
Klasičen pogled s poti v Grohot
Bukovc z Olševo
Bukovc z Olševo
Med dostopom se je udiralo samo do kolen
Med dostopom se je udiralo samo do kolen
Grintovci, v ozadju Karavanke
Grintovci, v ozadju Karavanke

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »