Zajeda Ekar-Jamnik, Dolška Škrbina

Ko sem pred dvema tednoma hodil na Jezersko Kočno, sem videl, da v izraziti zajedi plezata dva alpinista. Linija za zunanjega opazovalca zgleda res dobro. Neprekinjena zajeda od vznožja do vrha Dolške Škrbine. Doma sem potem poiskal po spletu kaj bi to lahko bilo. Odkril sem da je to Zajeda Ekar-Jamnik (VI-/IV, 350m). Predvčeraj pa se je pokazala priložnost, da si smer ogledam še od blizu.

V petek popoldne se odpraviva prespat v votlino, ki se nahaja dobrih sto višinskih metrov nad Češko kočo. Nisva hotela tvegati s kakšnimi popoldanskimi nevihtami, zato se odločiva za bivak in hiter vstop v smer. V soboto sva tako ob 6 že pri smeri, spočita, ker sva imela dostopa dobre pol ure. Kljub zgodnji uri pa je pred nama že ena naveza, ki pa je bila kar hitra, zato ni bilo kakšnih zastojev.  Smer v spodnjih 200m ponudi odlično skalo in v težjih deli zelo dobro opremljenost. Najtežji del se mi je zdel vstop v najstrmejši raztežaj, kjer je skala malo izpodrezana (podobno kot v Zagorčevi v Raduhi). Ko opraviš z dvema najtežjima raztežajema se smer položi, skala pa postane malo slabša, zaradi tega previdnost do konca smeri ni odveč. Najlepši raztežaj je po mojem mnenju dolg kamin (IV) v spodnjem delu smeri, kjer je skala vrhunska plezanje pa strmo in polno dobrih oprimkov.

Na koncu je sledil še dolg in vroč sestop v dolino, ki se precej vleče.

19883656_1591757870835915_279937153_n

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Dodaj odgovor

TERANOVA SMER

Štirje člani AK Črna, Andrej, Janja, Matevž in Marko, so 14. 1. 2024 obiskali pravljično zimsko Jezersko. Za cilj so si zadali snežno/ledno Teranovo smer

Preberi več »